Alternatív budapesti vasúti teherszállítási útvonalak kiépítését javasolja az LMP

Alternatív, a budapesti lakóövezeteket elkerülő vasúti teherszállítási útvonalak kiépítését javasolja az LMP – közölte a párt társelnöke csütörtökön Budapesten.

Schmuck Erzsébet, a Hamzsabégi sétányon tartott sajtótájékoztatót annak apropóján, hogy a Ferencváros-Kelenföld vonal fejlesztése szükségessé teszi a sétánnyal párhuzamosan futó vágány bővítését.

Az LMP ugyan támogatja a vasútfejlesztést, ám a vágánybővítésnek akár ezer, a sétány mentén található fa is áldozatul eshet. Továbbá a Budapest-Belgrád vonal fejlesztése miatt megnövekvő teherforgalom következtében a sokszorosára nő a környék környezeti terhelése. Ebben a helyzetben egy alternatív, a lakóövezetet elkerülő teherszállítási útvonal megvalósítása szükséges, miközben a személyvonatok továbbra is áthaladhatnának a területen.

Schmuck Erzsébet ki kívánja kérni a megvalósíthatósági hatástanulmányt, mert kíváncsi rá, hogy abban szerepel-e az elkerülő vasútvonal létrehozása.

„Az itt élő emberek azt kérik a kormánytól, hogy vizsgálják meg a 2013-ban egyszer már bejelentett V0-ás elkerülő körgyűrűnek a megépítését, melyről Szijjártó Péter azt nyilatkozta, hogy a magyar nemzet érdeke, hogy a vasútin teherforgalom ne a városon keresztül menjen át –ezzel szemben a tervezett bővítés éppen ezt tenné.”

– tette hozzá Kreitler-Sas Máté (LMP) önkormányzati képviselője.

A helyi lakosok nevében Várkovics József – A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület elnökségi tagja azt kérte, hogy a beruházás során vegyék figyelembe és hallgassák meg a lakosok kéréseit, akik ragaszkodunk ehhez a sétányhoz – és nem szeretnénk, ha az ingatlanok értéke projekt miatt 30 százalékkal csökkenne.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!