Átláthatóvá kell tenni a magántőkealapok működését!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja törvénymódosítást nyújt be annak érdekében, hogy a magántőkealapokra is vonatkozzon az adatközzétételi kötelezettség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal úgynevezett tényleges tulajdoni adatbázisában.

Az LMP írásbeli kérdése nyomán derült ki, hogy a kormány valóban el akarja tüntetni a magántőkealapok tényleges tulajdonosi körét, ami egyértelműen arra utal, hogy így akarja védeni a pénzmosást ipari méretekben alkalmazó NER-elitet.

A magántőkealapok jelenleg úgy működnek, mint az offshore vállalkozások. Céljuk az elsíbolt közpénzek tisztára mosása. Ez szembe megy nem csak az EU pénzmosás elleni irányelveivel, amivel a kormány veszélyezteti a magyar embereknek jogosan járó uniós fejlesztési források megszerzését, de abból a szempontból is elfogadhatatlan, hogy lehetőséget ad a szereplőknek a korrupciós pénzek tisztára mosására.

Ezért az LMP törvénymódosítást nyújt be az Országgyűlés elé, ami átláthatóvá tenné a magántőkealapok adatait, tulajdonosi körét, ezzel biztosítva azt, hogy a közpénzek megőrizzék közpénz jellegüket.

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!