Újfent követeljük az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát

Újfent követeljük az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát

Az LMP teljes politikai közössége tisztelettel emlékezik az áldozatokra és újfent követeli az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát. Tisztelettel emlékezünk arra a több száz millió emberre, akik meghaltak az elnyomó, sötét diktatúrákban és azokra is, akiknek az életét megnyomorította a nácizmus és a kommunizmus.

Büszkén emlékezünk azokra, akik nap mint nap küzdöttek a terror és elnyomás ellen, bízva és reménykedve abban, hogy az egyszer véget ér. Küzdelmük nem volt hiábavaló és értelmetlen. Éppen ezért ezen a napon különösen fontos fellépnünk: nyilvánosságra kell hozni a bűnösök, a rendszerek működtetőinek neveit. Magyarországnak joga van tudni az igazságot, a Fidesz nem tarthatja továbbra is lakat alatt az ügynökaktákat.

Az LMP nem adja fel: 19. alkalommal is benyújtja az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot. A múlttal való szembenézés az első lépés ahhoz, hogy tiszta viszonyokat teremtsünk közéletünkben, feldolgozzuk és magunk mögött hagyjuk a 20. századi társadalmi traumákat. Ha ezt a munkát tisztességesen elvégezzük, akkor fogunk igazán készen állni a 21. század kihívásaira. Az LMP elkötelezett, hogy olyan Magyarország épüljön, amely bátran néz szembe múltjával, és nem akar a szőnyeg alá söpörni semmit.

Minden jel arra utal, hogy a Fidesz fél attól, hogy szembenézzen múlttal és a kommunista bűnökkel: könnyen lehet, hogy magukra ismernének a vizsgálat során. Kormányzásuk alatt ugyanis feladták korábbi értékeiket, elhagyták elveiket, és egyre több módszert vettek kölcsön az állampárt repertoárjából. Ömlik a hazugság a propagandamédiából, az oktatást leépítik, megmondják, hogy mi számít kultúrának, és az életünk minden kérdésről a pártközpontban akarnak döntéseket hozni.

21. századi pártként az is a feladatunk, hogy megakadályozzuk, hogy a regnáló hatalom újratermelje azokat a rutinokat, melyek kikezdik demokratikus alapértékeinket. Világosan látszik, hogy Magyarországon egyre jellemzőbb reakció az öncenzúra, nem hagyhatjuk, hogy ez a folyamat tovább erősödjön. Nem hagyhatjuk, hogy a totalitárius időkre emlékeztető félelem, gyanakvás, besúgás, gyűlölet és propaganda a mindennapok részévé váljon.

Arra kérünk minden magyar embert, hogy támogassa törekvéseinket, és arra kérünk minden olyan országgyűlési képviselőt, akiben van tisztesség, hogy mondjon igent az LMP törvényjavaslatára. Nézzünk szembe, és rakjuk rendbe az ország múltját, hogy utána tiszta lapot nyithassunk Magyarország életében.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!