Ausztria gazdasági érdekei és Mészáros Lőrinc magánbiznisze nem írhatja felül a természeti értékeink védelmét!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja elfogadhatatlannak tartja azokat az osztrák elvárásokat, melyek szerint magyar oldalról, a Mosoni-Dunából kellene pótolni a Fertő-tó csökkenő vízkészletét.

Osztrák lapok arról cikkeznek szakértőkre hivatkozva, hogy meg kell menteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és magyar oldalról kell biztosítani a terület vízellátását, mert a tó vízszintje az 1965-ös méréskezdés óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít.

Az LMP álláspontja szerint ez a beavatkozás végzetes lehet a Duna vizének kémiai összetételétől teljesen eltérő Fertő-tó vizére, ökoszisztémájára, másrészt veszélyeztetnénk a Mosoni-Duna jelenleg is szűkös vízellátását. Emellett a tervezett csatornaépítéséből ismét a miniszterelnök közeli barátja, Mészáros Lőrinc profitálna, méghozzá duplán: ő lenne a tervezett csatorna kivitelezője közel 4 milliárd forintos ajánlatával, másrészt a Jánossomorja környékén lévő földjeinek az öntözését is így megoldaná a projekttel.

A magyar és az osztrák kormánynak minden lehetősége meg lenne ahhoz, hogy a tájegységhez, helyi ökoszisztémához igazodó vízvisszatartásra épülő agráriumot és turizmust építsen. E helyett egy az UNESCO Világörökség részét képező kivételes ökoszisztéma lerombolására készülnek. Az osztrák kormány részéről pedig különösen álszent, hogy a csatorna építésért cserében szemet hunynának a tó magyar oldalára tervezett környezetpusztító gigaberuházás felett.

A klíma- és ökológiai válság közepén sem értik meg a politikai vezetők, hogy országaink feladata a megváltozó körülményekhez történő alkalmazkodás, nem pedig rövidtávú technokrata beavatkozások kivitelezése, melyekkel csak újabb környezeti károkat okoznak.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei