Az Ab minél előbb döntsön az erdőpusztítást lehetővé tevő rendeletről

Az LMP arra kéri az Alkotmánybíróságot (Ab), hogy minél hamarabb vizsgája meg és hozzon döntést az erdőpusztítást lehetővé tevő rendeletről, mert ha időközben kivágják az erdőket, azt nem lehet meg nem történtté tenni.

Schmuck Erzsébet társelnök hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy pártja a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd országgyűlési képviselőinek támogatásával fordult két hete az Ab-hez.
Szólt arról is, hogy Nagy István agrárminiszter utasítása nem írja felül a rendeletet, amely továbbra is lehetővé teszi a tömeges fakivágást a vágási életkor előtt jóval korábban, és nem írja elő a kivágott invazív erdő pótlását őshonos fajokkal.
Ha kivágják a fákat, hiába telepítenek új erdőket, azok még évtizedekig nem nyújtják ugyanazt az ökoszisztéma-szolgáltatást – hangsúlyozta, hozzátéve: a kormány még most sincs tisztában az erdők fontosságával.
Az erdő nemcsak oxigént termel, de a csapadékvíz visszatartásában is fontos szerepe van – mutatott rá és kijelentette: ha a kormány a jövőben is ilyen rendeleteket hoz, akkor az idén az egyes területeken megtapasztalt aszály az egész országra jellemző lehet.
A klímasemlegesség is csak úgy érhető el 2050-re, ha nem kivágjuk, hanem növeljük az erdőket – mondta.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!