Az agrárminiszter rendkívüli meghallgatását kezdeményezi a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke rendkívüli ülés keretében a kormány fakitermelési korlátozásokat eltörlő rendeletéről, és az Aszály Vészhelyzeti Operatív Törzs működéséről, és terveiről kér tájékoztatást a minisztertől.

Az elmúlt időszakban egymást érték a természeti kincseinket súlyosan veszélyeztető kormányzati intézkedések. A kormány a klímaváltozás és az energiaválság kihívásaira sorra rossz válaszokat ad, ráadásul nem folytat érdemi egyeztetést a szakmai és tudományos szereplőkkel sem. Ha most, időben nem kezdődik meg széleskörű társadalmi párbeszéd a Kárpát-medence értékes ökoszisztémájának védelméről, beleértve erdeinket és ivóvízbázisainkat, akkor visszafordíthatatlan károkat okozunk a jövő nemzedékeknek. Veszélyeztetjük vízbiztonságunkat, élelmiszerbiztonságunkat, és hogy a klímaváltozás negatív hatásaihoz sikeresen alkalmazkodni tudjon Magyarország. A kapkodó intézkedések helyett átgondolt, széles körű szakmai és társadalmi konzultációra épülő megoldásokra van szükség.

Ezért az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke rendkívüli bizottsági ülést kezdeményez, ahová meghívót küldött Nagy István miniszter úrnak.  Meghívójában arra kérte a minisztert, hogy számoljon be a bizottság előtt az aszály vészhelyzeti operatív törzs munkájáról, a kormány aszálykezelési terveiről, és arról, hogy az elmúlt évtizedben miért maradtak el azok a vízgazdálkodási átalakítások, melyek  most, aszályos időszakban létfontosságú segítséget jelentének a gazdáknak, a magyar agráriumnak. A fakitermelési korlátozásokat eltörlő kormányzati rendelet előkészítési folyamatáról, várható következményeiről, illetve a nemzeti parkok területével kapcsolatos esetleges privatizációs kormányzati tervekről is tájékoztatást vár az elnök.

Keresztes László Lóránt állásfoglalást kért a fakitermelési korlátozást megszüntető kormányzati rendeletről Dr. Bándi Gyulától, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettestől is.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!