Az akkumulátorgyárakkal újabb függést idéz elő a kormány

A lítiumionos akkumulátorokat gyártó üzemek Magyarországra hozatalával a kormány egy újabb függőségbe taszítja az országot – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Schmuck Erzsébet kijelentette: eddig az orosz gáztól és olajtól függött az ország, a jövőben pedig az akkumulátorgyártáshoz szükséges ritkaföldfémektől fog, a lítiumtól, a grafittól, a kobalttól, és a nikkeltől. Utóbbi kettőt elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban bányásszák, míg előbbi kettő 80 százalékát Kínától lehet beszerezni – mondta.
Nem véletlen, hogy az Európai Unió azon dolgozik, hogy a lítiumot Chiléből vásárolhassa meg, egy ilyen függés ugyanis nehezen felszámolható – mutatott rá.
A ritkaföldfémek bányászata ráadásul komoly problémát okoz érintetlen területeken, hiszen a megmozgatott anyag mindössze 0,2 százaléka hasznosítható, a többi toxikus hulladék.
Az akkumulátorok újrafeldolgozása is nehezen járható, azokból ugyanis ötször annyiba kerül a lítium kinyerése, mint a földfém megvásárlása. Épp emiatt jelenleg az unióban mindössze az elhasznált akkumulátorok 5 százalékát dolgozzák fel, miközben 2025-re a becslések szerint több mint 10 millió tonna elhasznált akku lesz a közösség területén – ismertette.
Az akkumulátorok fejlesztése rendkívül gyors, dolgoznak a környezetkímélőbb megoldásokon – hangsúlyozta Schmuck Erzsébet, aki szerint emiatt nem kell sietni a gyárak építésével, meg kell várni azokat az üzemeket, amelyek kevésbé terhelik a környezetet.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!