Az állam nem becsüli meg a dolgozóit

A közszféra számos területén nem becsüli meg az állam a dolgozóit – mondta Bakos Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője szerdán Budapesten.

A politikus a munka ünnepe alkalmából tartott – az LMP közösségi oldalán is közvetített – sajtótájékoztatón hozzátette, a költségvetés évről évre arról tanúskodik, hogy a kormány rengeteg támogatást ad multinacionális cégeknek, lehetővé teszi, hogy elkerüljék, az amúgy is alacsony közterheket is, míg a munkavállalóknak még az inflációt követő béremelésre sem szán elég forrást.

Ez szörnyű következményekkel jár a közszféra szolgáltatásaira, az oktatásra, egészségügyre, szociális szférára és a gyermekvédelemre.

Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban több baleset történt a kormány által támogatott akkumulátoriparban. „A kormánynak nem csak az a feladata, hogy pénzzel pumpálja a számára kedves iparágakat, hanem az is, hogy a törvény erejével garantálja a munkavállalók biztonságát” – jelentette ki.

Utalt arra, hogy az LMP ezért a munkavédelmi törvényeket szigorító módosítást kezdeményezett. Javaslatuk szerint akár meg is lehetne szüntetni egy cég tevékenységét, ha nem tesz eleget a munkavédelmi követelményeknek – mondta.

Beszélt arról is, hogy az év elején Lázár János építési és közlekedési miniszter „a közlekedésben dolgozók bérkövetelését erőből törte le”.

Bakos Bernadett hangsúlyozta, azt várják a kormánytól, hogy erősítse meg a munkavédelemről szóló törvényeket, „ne a multikat támogassa közpénzből”, hanem biztosítsa a megfelelő béreket a közszférában, a magyar munkavállalók egészségét, képzését és biztonságát.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!