Az állam tegyen többet a fogyatékossággal élő emberekért

A fogyatékossággal élő embereket különösképpen megviseli a koronavírus-járvány, ezért az államnak többet kell tennie a helyzetük javítása érdekében – mondta Ungár Péter csütörtökön a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón.

Ungár Péter a fogyatékossággal élők világnapja alkalmából hangsúlyozta, a fogyatékossággal élő vagy sajátos nevelési igényű gyerekek esetében kiemelten nehezen oldható meg az online oktatás, a korai fejlesztési foglalkozások elmaradása pedig akár egy életre kiható negatív következményekkel járhat.

Az LMP emellett nagyon fontosnak tartja a gyógypedagógusok bérének emelését, valamint azt, hogy a felnőtt szeretteiket otthon gondozók is kapják meg a minimálbért.

A kormánynak a jelenleginél többet kellene költenie a fogyatékossággal élők munkába állásának és lakhatásának támogatására is.

Az LMP céljai:

Növelni kell a fogyatékossággal élőkre fordítandó forrásokat a jövő évi költségvetésben, mert továbbra is rendkívül alacsony a sajátos nevelési igényű gyermekek tanításának, a fogyatékossággal élő felnőttek lakhatásának, valamint az érintettek foglalkoztatásának támogatása, ami alapvető ellátási hiányosságokhoz vezet.

Több embernek és hosszabb ideig kellene hozzáférést biztosítani a támogató szolgálatok segítségnyújtásához. Lehetővé kell tenni, hogy a támogató szolgálatokat a nap 24 órájában lehessen igénybe venni a jelenlegi 8-10 helyett, ami mindössze 43,3 milliárd forintba kerülne.

Megbecsülést kell adni az otthonápolóknak, akik rászoruló, fogyatékossággal élő gyermeküket vagy idős rokonukat nevelik otthon. Megérdemlik, hogy megbecsüljék a munkájukat, egységesen megkapják az otthongondozási díjat, és a minimálbér szintjére emeljék.

Meg kell szüntetni a gyógypedagógus-hiányt és növelni kell a nevelést-oktatást közvetlenül segítők számát. Jelenleg óriási hiány van belőlük, aminek oka az anyagi és a szakmai megbecsülés hiánya. Újra a minimálbérhez kell kötni a pedagógusok és pedagógiai asszisztensek bértábláját.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!