Az ápolókat meg kell becsülni!

Kossuth Zsuzsa emlékére a magyar ápolókat február 19-én ünnepeljük. Ő volt az, aki a tábori kórházak főápolónőjeként az 1848–49-es szabadságharc alatt megszervezte az első katonakórházakat. Az Országgyűlés 2014-ben mondta ki, hogy születésnapja legyen a Magyar Ápolók Napja. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint ez szép gesztus, de az ápolók munkája előtt valódi megbecsüléssel kell tisztelegni.

Még mindig legalább 20 ezer ápoló hiányzik az ellátási rendszerből Magyarországon. Ezen nem csodálkozhatunk, hiszen bár minimális emelések voltak, a kapott összegek még mindig nem elegek arra, hogy kompenzálják az óriási inflációt. Az egészségügyben lévő körülmények egyáltalán nem csinálnak kedvet ahhoz, hogy a fiatalok ezt a szakmát válasszák és a kormány részéről nem igazán érezni az erre való szándékot sem. Az LMP szerint ki kell alakítani egy ösztöndíj rendszert a felsőoktatásban, ami elősegíti a kapcsolódó szakokra való jelentkezések számát.

Az sem igazságos, hogy az emelt összegű ápolási díj összege a 2023. évtől bruttó 68.500 forint havonta, és ez a nevetséges összeg is csak azon hétköznapi hősöknek jár, akik egészségügyi szakértői szakvélemény alapján fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személyeknek minősült családtagjaikat ápolják. Az LMP régóta szorgalmazza, hogy az otthonápolást ismerjük el teljes jogú munkaviszonynak, hiszen akik ezt vállalják, egyfelől kiváltják az állami intézmények kötelességét, másfelől nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Az LMP köszönettel adózik minden ápolást végző személy munkájáért!

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!