Az egészséges élelmezés megállítaná a méhpusztulást is

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke javaslatot nyújtott be az Országgyűlés felé, melyben a kormány határozott kiállását sürgeti uniós szinten a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése mellett. A vegyszermentes mezőgazdaság előtérbe helyezése nemcsak az élelmiszerbiztonságunk és egészségünk kulcsa, de elengedhetetlen az élővilág vészes pusztulásának megállításához is.

A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben kereste meg Nagy István agárminisztert és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának tagjait, melyben hazánk elköteleződését sürgetik – konkrét irányokat és javaslatokat is megfogalmazva – a mezőgazdasági vegyszerhasználat európai uniós szintű szigorítása mellett, ahol sajnos a korábbi ígéretekkel és tervekkel ellentétben nem történt előrelépés e téren.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja egyetért a civilek által megfogalmazott problémákkal: az iparszerű mezőgazdaság hatalmas mértékben függ a fosszilis energiától és külső inputoktól, például az importált takarmánytól, műtrágyától és növényvédő szerektől. Ezen termékek használata hozzájárul a biológiai sokféleség, köztük a méhek és a beporzó rovarok drasztikus pusztulásához és az éghajlatváltozáshoz. Emellett a globális ellátóláncok sérülékenysége nem csak egészségünket, de élelmiszerbiztonságunkat is súlyosan veszélyezteti. Erre a kiszolgáltatottságra élesen rámutat az orosz agresszió miatt kialakulóban lévő élelmiszerválság is.

A javaslat lehetőséget ad rá, hogy az országgyűlés deklarálja: hazánk kormánya és megválasztott képviselői az agroökológiai megoldások előtérbe helyezése mellett állnak ki, és ezt a szemléletmódot képviselik Európában is. Nagy István pedig a javaslat támogatásával bizonyíthatja, hogy az újonnan megalakult természetvédelmi államtitkárságot nem az agrárlobbi irányítja.

A határozati javaslatot az alábbi linken olvashatják:

https://www.parlament.hu/irom42/00057/00057.pdf

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!