Az emberek nem keresnek annyit átlagban, mint amit a kormány mond

Az emberek nagy része iszonyú kevés pénzből él – jelentette ki hétfői online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, bértámogatási program elindítását és az álláskeresési járadék folyósítási idejének meghosszabbítását sürgetve.

Bár az átlagbér 2020-ban havi nettó 268 ezer forint volt, az összeget jelentősen torzíthatja, ha egy szűk réteg keres igen sokat, míg sokan keveset. Úgy fogalmazott, ha Béla egy vasat sem keres, míg Lőrinc 10 milliót, akkor kettejük átlagbére 5 millió forint, de ettől Béla helyzete nem lett jobb.

A mediánbér mutatja meg azt, ami a többségre, egy átlagos dolgozóra jellemző, hiszen ugyanannyian vannak, akik a mediánértéknél kevesebbet keresnek, mint ahányan többet. Ennek az értéke pedig az átlagkeresetnél 55 ezer forinttal alacsonyabb volt tavaly, vagyis mindössze 213 ezer forint.

A teljes kép még ennél is szomorúbb, hiszen az adat nem tartalmazza az 5 főnél kisebb cégekben foglalkoztatottak vagy a részmunkaidős munkavállalók jövedelmét, miközben magában foglalja azt az egyszeri 500 ezer forintot, amit tavaly – jogosan – kaptak az egészségügyi dolgozók.

Az emberek jó része igen kevés pénzből él, leszámítva azokat, akik csengeri örökösnőkkel üzletelnek.

Ennek véget kell vetni! Azonnal el kell indítani egy minden ágazatot segítő bértámogatási programot, meg kell hosszabbítani az álláskeresési járadék folyósításának idejét, és 100 százalékos táppénzt kell biztosítani mindazoknak, akik a koronavírus miatt kényszerülnek otthon maradni.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!