Az emlékezeten túl emlékeztetnünk is kell – a Varsói Szerződés megszüntetésének 30. évfordulója

30 éve ezen a napon éppen Budapesten írták alá a Varsói Szerződés megszüntetéséről szóló megállapodást. Nagy nap volt ez, nem csak a kommunizmus iszonyatos bűneitől szenvedő Magyarországnak, hanem egész Kelet-Európának is, hiszen többek között a varsói szerződés égisze alatt verték le az 1956-os forradalmat és fojtották el az 1968-as prágai tavaszt.

Emlékeznünk kell tehát arra, hogy a szerződés valójában nem volt más, mint a Szovjetunió elnyomó és megsemmisítő politikájának egy újabb eszköze. Emlékeznünk kell a mai napon arra is, hogy hazánk a varsói szerződés megszüntetését követően tudott elindulni az euroatlanti integráció útján: 1999-ben Magyarország a NATO teljes jogú tagjává vált. Meggyőződésünk, hogy az észak-atlanti szövetségi rendszerben való tagságunkat senki nem relativizálhatja, hazánk védelme és biztonsága szempontjából ugyanis a katonai szövetség kiemelt jelentőséggel bír.

De az emlékezeten túl emlékeztetnünk is kell. Emlékeztetnünk arra, hogy az orosz katonai, politikai befolyásszerzésnek nagyon komoly nemzetbiztonsági veszélyei vannak, és Magyarország elemi érdeke, hogy minden ilyen kísérletet – legyen szó energiapolitikáról, fegyvervásárlásról, új szövetségi rendszerekről – elutasítson. Mivel a jelenlegi kormány erre láthatóan nem hajlandó, megteszi ezt a 2022-es kormányváltást követően az új demokratikus kormány.

LMP Sajtó