Az Északi Áramlat vezeték leállítása végre egy lépés a jó irányba

Egy mai bejelentés alapján a német szövetségi kormány azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi-Áramlat gázvezeték üzembe helyezésének engedélyeztetési eljárását. Ez a jelenleg kialakult helyzetben rövid- és hosszútávon is a legjobb, az Unió szokásos “mélységesen elítéljük” szólamain túlmutató reakció az orosz agresszióra.

Minden konfliktusvállalás ugyanis inkább a színjáték kategóriába tartozott az elmúlt években a német kormány és az Unió részéről, amíg folyamatban volt egy az Ukrajnát károsan érintő, az EU orosz energiától való függőségét erősítő vezeték építése.

Az LMP szerint örömteli, hogy a zöldeket is magukba foglaló új német kormány túl tudott lépni a súlytalan üzengetésen és valódi lépéseket tett az Oroszországgal szembeni kiszolgáltatottság csökkentése érdekében. A valódi megoldást ugyanis nem az újabb gázvezetékek, és végképp nem az orosz technológiával, orosz hitelből épült atomerőművek, hanem a megújulókra való átállás és az energia-önellátás jelenti. Németországban ennek belátásához kormányváltásra volt szükség, és a helyzet pontosan ugyanez Magyarországon is.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

Hanák Gabor,
az LMP országos elnökségi tagja

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!