Az EU klímatörvénye gyenge, a magyar kormány pedig továbbra sem cselekszik érdemben

Az LMP szerint az EU klímatörvényének vállalásai gyengék, és ennek következtében a 2050-es klímacélok teljesítése is veszélybe kerül. Az Európai Zöldekkel együtt az LMP elkerülhetetlennek tartja 2030-ra a 65 százalékos szén-dioxid csökkentés, és 2040-ra a klímasemlegesség elérését. A magyar kormánytól pedig a szavak helyett végre tetteket vár: a klímatörvény megalkotását és az önálló klímaügyi minisztérium felállítását.

Az Európai Bizottság által tegnap közzétett klímatörvény biztosan nem lesz elegendő ahhoz, hogy az Unió országainak gazdasága 2050-re klímasemleges legyen, hiszen már a 2030-ra kitűzött célok és az elérésükhöz szükséges eszközök is elégtelenek. Az Európai Zöldek, köztük az LMP úgy gondolja, hogy ambiciózusabb célokra van szükség európai szinten is: 2030-ra el kell érni a 65 százalékos széndioxid csökkentést és 2040-re a klímasemlegességet ahhoz, hogy a klímaválság legsúlyosabb következményeit elkerüljük. Elkerülhetetlen és sürgető a fosszilis energiafelhasználást fokozatosan kivezető eszközök, köztük a karbonadó bevezetése.

Az LMP a magyar kormánytól végre tetteket vár! Felszólítja, hogy támogassa a zöldek szigorúbb célkitűzéseit, egyben teremtse meg itthon a klímavédelem szükséges intézményi hátterét a klímatörvény megalkotásával és az önálló klímaügyi minisztérium létrehozásával.

Schmuck Erzsébet és Kendernay János,
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!