Az iskolai erőszakot nem elég elítélni, tenni is kell ellene

Ma ott tartunk, hogy a diákok egyharmada elmondhatná, hogy az elmúlt hónapban legalább egyszer zaklatták társaik az iskolában és hasonló arányban vannak azok a tanulók is, akiket fizikai erőszak ért. Az iskolai erőszak és zaklatás elleni világnapon az LMP fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy a preventív intézkedések bevezetése az egyetlen útja a békés együttélés megteremtésének.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy tegye ingyenessé és kötelezővé az általános iskolai nevelés-oktatásban dolgozók számára az agressziókezeléssel kapcsolatos továbbképzéseket és biztosítsa ehhez a megfelelő forrásokat. Duplázza meg a nevelést-oktatást közvetlenül segítő munkatársak, és a segítő szakemberek számát a köznevelési intézményekben. Ennek érdekében biztosítson többletforrásokat ezen szakemberek bérének versenyképessé tételéhez.

Biztosítsa a nemzetközileg ismert és kipróbált, alkalmazott iskolai megelőző és kezelő programok adaptálását és hatásvizsgálatát, illetve ismeretterjesztő anyagok készítését, felkészítést a szülőknek, pedagógusoknak, más szakembereknek és gyerekeknek egyaránt. Vonja be a családokat, mint partnereket. A megelőzés rendszere csak akkor lehet működőképes, ha több szakma tudását egyesítik, és világosan meghatározzák az érintett szervezetek, hatóságok szerepét és felelősségét.

A magyar emberek nem számíthatnak a Fideszre, ezért a 2022-es kormányváltást követően ezen intézkedéseket az ellenzéki összefogás kormánya fogja megvalósítani.

Hohn Krisztina,
az LMP frakcióvezető-helyettese

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!