Az LMP a fiatalok lakhatási válságának megoldását sürgeti

Sürgősen cselekedni kell a fiatalok lakhatási válságának megoldása érdekében – mondta az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője szombaton sajtótájékoztatón.

    Hohn Krisztina rámutatott: több ezer fiatal vándorolt ki Magyarországról a bizonytalan helyzet miatt. Ebben számukra az oktatás, egészségügy és számos más terület közül talán a lakáshoz jutás nehézségei jelentik a legfontosabb tényezőt.    

    A kormány ugyanakkor nem ennek megoldására törekszik, sokkal inkább a „NER-közeli tőkésosztály pénzéhségét elégíti ki”. Ebből fakadóan a fiataloknak semmi reményük a lakáshoz jutásra és az albérleti helyzet is katasztrofális, különösen a fővárosban, ahol az árak az egekben vannak – fogalmazott.
A csok a kormány reményeivel ellentétben alig kezelte a problémát, a most jövő szigorítások pedig tovább csökkentik az otthonteremtés esélyét – mondta.     A kormány intézkedései arra ösztönzik a fiatalokat, hogy falun telepedjenek le, de ez csak akkor reális lehetőség, ha onnan elérhetők az élethez szükséges szolgáltatások, a munkahelyek, márpedig ez sok térségben hiányzik. Nagy probléma az is, hogy az önkormányzatok csekély lakásállományukat felszámolják, a kormány pedig nem épít újabb bérlakásokat – húzta alá.     A szóvivő emlékeztetett: mindez csökkenti a családalapítási kedvet és a születésszámot, hiszen a fiataloknak legalább 10-15 éven át kell spórolniuk a lakáskölcsönök önrészének előteremtéséhez. A hitelfelvételi szabályok szigorításával pedig ez az idő tovább nő – mondta.     Az LMP javaslatai megoldást nyújthatnak a válságra. Szorgalmazzák állami és önkormányzati bérlakások építését, megfizethető bérleti díjakkal. A családtámogatások kiterjesztését a még tanuló, 18 év feletti fiatalok számára, a kollégiumi férőhelyek bővítését, a fiatal vállalkozók, vállalkozások támogatását, a bérlő és bérbe adó számára egyaránt garanciát nyújtó albérleti törvény megalkotását.  
 

MTI/LMP

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!