Az LMP a klímabérlet haladéktalan bevezetését sürgette

A klímabérlet haladéktalan bevezetését sürgette az LMP szóvivője szombati budapesti, az ellenzéki párt Facebook-oldalán is közvetített sajtótájékoztatóján.

Gál József azt mondta, hogy a klímaváltozás és az energiaválság rendkívüli intézkedéseket követel: csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, ezzel párhuzamosan pedig a függőséget az orosz energiától.

Német mintára klímabérletet vezetnének be, amely egységesen, országosan ötezer forintba kerülne, és minden állami és önkormányzati fenntartású tömegközlekedési járatra érvényes lenne.

Az LMP tervei szerint júliusban kezdődne egy három hónapos próbaidőszak. A kormánynak ezzel párhuzamosan tájékoztatási és szemléletformálási kampányt kellene indítania a témában – tette hozzá a szóvivő.

Azt mondta, a próbaidőszak második hónapja után társadalmi egyeztetésre lenne szükség arról, hogy megtartsák-e a klímabérlet intézményét.

Gál József közölte, hogy az első három hónap költsége nagyjából 100 milliárd forint lenne. Ezt abból fedeznék, hogy a főleg szennyező multinacionális cégek társasági adójának felső kulcsát 25 százalékra emelnék.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy a klímabérlet terve egyszerre szociális és zöld kezdeményezés.

Azt kérte, hogy szavazzák meg az LMP javaslatát. Az ellenzéki párt korábban petíciót is kezdeményezett az ügyben – emlékeztetett Gál József, arra kérve az embereket, hogy támogassák aláírásukkal az elképzelést a klimaberlet.hu oldalon.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!