Az LMP a társasági adókulcs módosítását kezdeményezi

Az LMP a társasági adókulcs módosítását kezdeményezi, ismét kétkulcsossá tennék a társasági adót – közölte Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: erre azért van szükség, mert a 2023-as költségvetési törvényhez benyújtott számos módosító javaslatukat a kormány elutasította. Pedig olyan javaslatokat tettek, amelyek kifejezetten a magyar emberek érdekét védenék a multinacionális vállalatokkal szemben.
Rendkívül igazságtalannak tartják – folytatta -, hogy míg a munkából és bérből élőktől 41 százalékot von el az állam, addig a multinacionális és hazai nagyvállalatok mindössze 9 százalékos társasági adót fizetnek. Ráadásul a különféle kedvezmények miatt ezt a 9 százalékot nem is mindig fizetik meg – mutatott rá. Példaként említette, hogy a Bonafarm csoport alig 1 százalékot, a kecskeméti Mercedes pedig mindössze 6 százalékot fizetett be 2021-ben.
A Fidesz „neoliberális és nagytőkepárti politikájával” szemben a magyar emberek, a magyar családok támogatására lenne szükség, mert ezeket a befizetett adókat a közös ügyekre, az oktatásra, a közlekedésre vagy az egészségügyre fordítják – mondta. Ezért is várják, hogy a kormány belássa: az embereket nem lehet tovább terhelni. Ezzel szemben az LMP szerint a nagy cégeket kellene jobban megadóztatni.
Azt javasolják, hogy az évi 500 millió forintos profitig maradjon a 9 százalékos kulcs, az ezt meghaladó rész pedig 25 százalékkal adózzon – ismertette.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!