Az LMP a településeken is küzdene a szélenergia hasznosításáért

Határozati javaslatot készített az LMP, amelyet a párt önkormányzati képviselői terjesztenek be a saját településükön. Az előterjesztés értelmében a helyhatóságok fordulnának a kormányhoz, és nyilvánítanák ki szándékukat arra, hogy településük közelében szélerőmű létesülhessen.

Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere szerdán sajtótájékoztatón közölte: 2016 óta él a szabály, amely szerint egy település 12 kilométeres körzetében nem állítható fel szélturbina. Ez a magyar településszerkezet miatt azt jelenti, hogy az országban sehol se lehet ilyet létesíteni. Ennek okára hat éve nem adott magyarázatot a kormányoldal – jegyezte meg.
Szerinte a tiltás valódi indoka, hogy a megújuló energia használatának elterjedésével világossá válna: semmi szükség a Paks 2 beruházásra, annak egyetlen célja, hogy extrabevételhez juttassa az orosz államot, valamint Orbán Viktor kormányfő köreit.
Tetlák Örs érthetetlennek ítélte, hogy egy önmagát nemzetinek mondó kormány számára miért nem nemzetstratégiai kérdés az idehaza megtermelt olcsó és tiszta energia ügye.
Közölte azt is, hogy pártja ismét benyújtja az Országgyűlés elé a tiltás feloldását célzó javaslatát, amellyel kapcsolatban szerinte még a kormánypártok soraiban sincs egyetértés. Azok ugyanis a gazdasági bizottságban ugyan leszavazták az előterjesztésüket, két kormánypárti képviselőnek azonban „megremegett a keze” – fogalmazott -, ők tartózkodtak a szavazásnál.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!