Az LMP agglomerációs közösségi közlekedésszervezést sürget

Az LMP szerint nem a meglévő szolgáltatásokat kellene elvenni, hanem egységes és összehangolt budapesti agglomerációs közlekedési rendszer kialakításán kellene dolgoznia a kormánynak és a fővárosnak – mondta az ellenzéki párt szóvivője online sajtótájékoztatón vasárnap.

Gál József a Budapest-bérlet kapcsán úgy fogalmazott, hogy az ország és Budapest közösségi közlekedését újra kell szervezni, az LMP-nek már évek óta vannak erre megoldási javaslatai.

A közösségi közlekedés finanszírozását egyharmad arányban a központi, egyharmad arányban az önkormányzati költségvetésből kellene finanszírozni, a fennmaradó egyharmad részt pedig a jegy- és bérletbevételekből – ismertette. Fontosnak tartják, hogy Budapesten és az agglomerációban szélesebb körű, regionális közlekedésszervezés valósuljon meg, amely egységesen kezeli a főváros és az agglomeráció közlekedését, egységes menetrend és tarifarendszer bevezetésével – mondta. Hozzátette, erre számtalan példa van Európa más városaiban.

Az ellenzéki párt továbbra is javasolja a klímabérlet bevezetését. Gál József azt mondta, a vármegye- és országbérletet ki kell terjeszteni a városon belüli közösségi közlekedésre is.

Maradjon érvényes a Budapest-bérlet a főváros közigazgatási határán belül minden tömegközlekedési eszközre, nemcsak a BKV, hanem a MÁV és a Volán járataira is – emelte ki a szóvivő. Hozzátette, hogy a Budapest-bérlet kapcsán kialakult „a magyar politika működőképtelenségének állatorvosi lova”.

Úgy értékelte, hogy a fővárosi közösségi közlekedést használók járnak a legrosszabbul, amíg Lázár János építési és közlekedési miniszter, illetve Karácsony Gergely főpolgármester azon vitázik, hogy az adófizetők által befizetett adókat melyik zsebbe rakják, illetve melyikből veszik ki. A megoldást az jelentené, ha Budapestre nem a „politikai polgárháború legnagyobb csatájaként” tekintenének, hanem olyan városra, amelyben emberek élnek – mondta.

Az önkormányzati választáson világos irányt kell mutatniuk a budapestieknek, hogy milyen várost szeretnének – jegyezte meg az LMP szóvivője.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!