Az LMP az önkormányzatokban is küzd a szélerőművek telepítési tilalmának feloldásáért

Az LMP önkormányzati képviselői helyi határozati javaslatokat nyújtanak be a szélerőművek telepítési tilalmának feloldásáért – jelentette be Tetlák Örs érdi alpolgármester, az ellenzéki párt elnökségi tagja vasárnap budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Az LMP szerint elfogadhatatlan hogy a kormány a jelenlegi energiaválságban az egyik legtisztább és legolcsóbb energiaforrást, a szélenergiát továbbra is „szakmaiatlan és értelmetlen” adminisztratív akadályokkal korlátozza – mondta Tetlák Örs.
Ezért a kormánypárti és az ellenzéki képviselőktől is azt kérte, támogassák az LMP szélerőművek létesítési tilalmának feloldásáért benyújtott határozati javaslatát a parlament gazdasági bizottságában, és járuljanak hozzá, hogy az Országgyűlés plenáris ülésén folytathassanak vitát a témában.
Tetlák Örs elmondta: az ellenzéki párt önkormányzati képviselői saját településeiken is határozati javaslatokat nyújtanak be, elvi állásfoglalást kérve az önkormányzatoktól ahhoz, hogy a lakott területekhez 12 kilométernél közelebb is telepíthessenek szélturbinákat, szélerőműveket.
A zajszennyezés egy-egy turbina működése közben 50-60 decibelnyi hanghatást jelent. Az LMP a lakott területtől számított jelenlegi 12 kilométeres telepítési távolságot a szélturbinák magasságának függvényében 1,2-1,6 kilométerre csökkentené, ahol a 30-35 decibelnyi zajterhelés már elviselhető lenne a közvetlen közelben élőknek – ismertette a javaslatot.
Tetlák Örs szerint a kormány azért tiltja a szélenergia további terjedését, mert ha a megújuló energiaforrások számára kedvező környezetet teremtenének, hamar kiderülne, hogy az „orosz forrásokból, orosz technológiával” épülő, „soha meg nem térülő” Paks 2 beruházásra nincs szükség.

MTI / LMP sajtó