Az LMP az otthonápolás napjává nyilvánítaná április 23-át

Az LMP indítványozza, hogy április 23-át nyilvánítsák az otthonápolás napjává – mondta az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szakszóvivője vasárnap pécsi, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Hohn Krisztina kifejtette: a beteg hozzátartozóikat otthon ápolók megbecsüléséhez hozzátartozna az is, hogy minimálbérhez kötött ápolási díjat kaphassanak, azokhoz hasonlóan, akik gyermeküket ápolják otthon.
Nagyon sokan vannak, akik „24 órás szolgálatban” végzik az otthonápolást, emiatt dolgozni sem tudnak, ezért fontos, hogy ismerjék el munkaviszonynak ezt a tevékenységet, és az érintettek megkaphassák a minimálbért – fogalmazott a szakszóvivő.
Hozzátette, hogy a szociális és az egészségügyi ellátórendszer is rendkívül leterhelt, ezért is lenne lényeges, hogy minél többen meg tudják oldani hozzátartozóik otthoni ápolását.
Az LMP ezért felkéri a kormányt, hogy haladéktalanul dolgozza ki az ápolási díj összegének a mindenkori minimálbérhez való kötését, ennek jogszabályi feltételeit, és a költségvetésben biztosítsa az erre szánt pénzt – közölte Hohn Krisztina.
Az LMP szakszóvivője a dátumválasztást indokolva elmondta: 1849. április 23-án Kossuth Zsuzsanna, a tábori kórházak főápolónője felhívásban buzdította a magyar nőket, hogy önkéntesként vegyenek részt a sebesültek ápolásában. Ezért a példaértékű tettéért, és azoknak az asszonyoknak a példaértékű tettéért szeretnék április 23-át az otthonápolók napjává nyilváníttatni – fűzte hozzá.

 

MTI/LMP

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!