Az LMP azonnali béremelést követel a szociális szektorban és a gyermekvédelemben dolgozók számára

Az LMP azonnali béremelést követel a szociális szektorban és a gyermekvédelemben dolgozók számára.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján, hivatkozva kilencpontos országgyűlési határozati javaslatukra azt mondta: a gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, és ez kiemelten igaz az anyagi forrásokra.

Úgy értékelt: ezt a szektort az elmúlt több mint tíz évben elhanyagolták, alulfinanszírozták, a normatívák, a költségvetési támogatások reálértéke és a szektorban dolgozók bére „zuhanórepülésben van”.

Közlése szerint míg Magyarországon 2023 végén a bruttó átlagkereset meghaladta a 620 ezer forintot, addig a szociális szektorban a keresetek ennek csupán felét-kétharmadát tették ki.

Kifejtette: egy szociális segítő alig keresett többet, mint bruttó 350 ezer forint, a szociális gondozók bére bruttó 360 ezer forint körül volt. A diplomás szociális munkás átlagkeresete nem érte el a bruttó 400 ezer forintot és a gyermekvédelmi asszisztensek is bőven bruttó négyszázezer forint alatt kerestek.

Nem hiába alakult ki óriási létszám- és szakemberhiány, az itt dolgozók „iszonyúan” leterheltek. Csak az ő áldozatkész munkájuknak köszönhető, hogy a rendszer még nem omlott össze – összegzett az LMP-s politikus.

Kanász-Nagy Máté kiemelte: ha nincs béremelés és nem növelik az intézmények finanszírozását, akkor a kormány azt igazolja, hogy valójában nem fontos számára a gyermekek védelme.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!