Az LMP azonnali közalkalmazotti béremelést sürget

Azonnali közalkalmazotti béremelést sürgetett az LMP szóvivője vasárnapi, budapesti, az ellenzéki párt Facebook-oldalán is közvetített sajtótájékoztatóján.

Gál József azt mondta, az elmúlt tizenkét évben a kormány folyamatosan semmibe veszi a közszférában és azon belül az oktatásban dolgozókat.
A megélhetési költségek jelentősen nőttek, a gazdasági és energiaválság kiemelten sújtja azokat, akik közalkalmazotti fizetésből próbálnak megélni. Egy pályakezdő pedagógus bére 207 ezer forint, ez a második legrosszabb adat az Európai Unióban a bolgár után – közölte a szóvivő.
Hozzátette: júniusban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagkereset nettója kedvezmények nélkül 334 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok és a gyógypedagógusok minden ledolgozott órájukból húsz percet önkéntes munkában végeznek az átlagfizetéshez viszonyítva – értékelt Gál József, rámutatva: az LMP ezért mondja, hogy a közalkalmazottak és azon belül a pedagógusok Magyarország legnagyobb önkéntesei, a kormány pedig a legrosszabb munkáltató.
Az LMP szerint azonnali 45 százalékos fizetésemelést kell adni a pedagógusoknak és a gyógypedagógusoknak, majd minden évben kétszer az inflációhoz kell igazítani a keresetüket. A mostani egyszeri bérrendezés mintegy 300 milliárd forintba kerülne, az intézkedésre lenne keret „ott, ahol van pénz Vodafone-felvásárlásra” – vélekedett Gál József, aki szerint az alacsony fizetések miatt az oktatási intézmények 80 százalékában van pedagógushiány, 15 ezer pedagógus hiányzik a szakmából.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!