Az LMP azonnali válaszokat és cselekvést vár a gödi légszennyezés ügyében

Azonnali válaszokat és cselekvést vár a gödi légszennyezés ügyében az LMP – jelentette ki vasárnapi online sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt országos elnökségének tagja.

Szendefy Mária sürgette, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki a környezetvédelemért is felelős, mutassa be a nyilvánosságnak, mi történhetett Gödön az akkumulátorgyárban, és mit fognak tenni, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a gödi civilek követelésére a helyi légszennyezési adatokat nyilvánosságra hozták az országos környezetvédelmi információs rendszerben. Ezekből kiderült, hogy 2019-2022 között 88 tonnányi mérgező, magzatkárosító anyag, úgynevezett NMP (N-metil-2-pirrolidon) került a levegőbe Gödön – mondta.

Véleménye szerint a civilek nélkül a hatóságok, az állami szervek „ismét elsunnyogták volna a valóságot”.

Hozzátette, hogy az adatok alapján ez 150 milligramm/köbméter kibocsátást jelent. Németországban a kibocsátási határérték egy milligramm/köbméter – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy egy hazai rendelet szerint a rákkeltő, mutagén vagy reprodukciós toxicitású anyagok esetében 2 milligramm/köbméter a határérték. Mint mondta, véleményük szerint ennek a határértéknek kellene vonatkoznia az NMP-re is, és ezt az előírást be is kellene tartani.

Az ügyben írásbeli kérdéssel fordulnak az energiaügyi miniszterhez a hatóságok felelősségével és „függetlenségével” kapcsolatban – mondta.

Szendefy Mária kiemelte azt is, hogy pártja követeli olyan monitoringrendszer kiépítését, amelynek segítségével a lakosságot érintő információk „megfelelő gyakorisággal” és könnyen hozzáférhetők.

Hozzátette: pártja már tavaly országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte ilyen rendszer kiépítését, a javaslatot azonban a fenntartható fejlődés bizottságának kormánypárti többsége elutasította. A határozati javaslatot ismét benyújtják.

Minden más eszközzel is küzdenek azért, hogy az akkugyárak súlyos levegő-, víz- és zajszennyezését megismerhesse a közvélemény – hangsúlyozta az LMP politikusa.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!