Az LMP csak barnamezős napelemparkoknak adna támogatást

Az LMP felkéri a kormányt, hogy sürgősen alakítsa át a megújuló energia támogatásának rendszerét. Schmuck Erzsébet társelnök csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt nevezte célnak, hogy a zöldmezős napelemparkokra ne lehessen pályázati forrást nyerni, csupán a barnamezősekre.

Az ellenzéki politikus kulcskérdésnek nevezte a mezőgazdasági területek megóvását a globális élelmiszerválság küszöbén. A termőföldeken szerinte élelmiszert vagy takarmányt kell termeszteni, napelemparkokat ugyanis máshol is lehet létesíteni.

Örvendetesnek nevezte a napenergia termelőkapacitásának növekedését, ugyanakkor felhívta a figyelmet az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatóinak munkájára, amely szerint Magyarországon 203 négyzetkilométernyi, napelem telepítésére alkalmas beépített terület van, ami bőven elegendő az ország szükségleteihez mérten.

Ilyenek például a háztetők, ipari csarnokok teteje, de parkolók, autópályák, vasútvonalak fölé is telepíthetők lennének napelemparkok – mondta Schmuck Erzsébet.

Az LMP komplex épületenergetikai mélyfelújítási programot is szorgalmaz, amelyben a szigetelés és a fűtéskorszerűsítés mellett az állam a napelemek felszerelését is támogatná.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!