Az LMP csaknem kétszáz módosító javaslatot nyújtott be

Csaknem kétszáz módosító javaslatot terjesztett be az LMP a jövő évi költségvetési javaslathoz az igazságosság és a fenntarthatóság jegyében – mondta keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezetője.

Keresztes László Lóránt közölte: mintegy háromszázmilliárd forintból hoznának létre egy úgynevezett zöld újjáépítési és foglalkoztatási alapot, amely épületenergetikai felújítások támogatásával segítené több tízezer munkahely létrejöttét.
Egy helyi gazdasághelyreállítási alap létrehozását is indítványozza a párt, a fenntartható helyi gazdasági hálózatok támogatására, kiépítésére pedig mintegy ötször annyit fordítanának, mint amennyit a kormány a válság alatt bérkiegészítésre költött – fogalmazott Keresztes László Lóránt.
Az LMP továbbra is szorgalmazza az élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését, de az önkormányzati elvonásokat is kipótolnák – mondta. Az álláskeresési járadék folyósítási idejét kilenc hónapra növelnék, és emelnék az óvodákban valamint a közoktatásban dolgozók bérét. Ugyancsak költenének az illegális hulladéklerakók felszámolására, amelyet ugyan a Fidesz megígért, de nem teljesített – jegyezte meg a politikus.
Mindezt a „soha meg nem térülő” nagyberuházások leállításából finanszírozná az LMP – tette hozzá -, és adóval terhelnék az elmúlt évtizedben „összeharácsolt” vagyonokat.
A frakcióvezető szerint a kormány nem volt képes reális helyzetértékelést adni arról, milyen károkat okozott a válság, ehelyett egy választási költségvetést készített. Válságálló gazdaság kiépítése helyett a magyar érdekeket nem szolgáló beruházásokat erőltet a kabinet – fogalmazott -, vagyis nem egy nemzeti patrióta gondolkodású költségvetést alkotott.

MTI / LMP sajtó