Az LMP elutasítja a Pécsi Tudományegyetem modellváltását

Az LMP elutasítja a Pécsi Tudományegyetem erőltetett modellváltását, amellyel kapcsolatban Keresztes L. Lóránt hétfőn úgy fogalmazott: nem fogjuk tétlenül nézni, hogy az egyetem vagyona és irányítása fideszes káderek által vezetett alapítványhoz kerüljön, ezért az LMP online petíciót indít.

A város legfontosabb intézménye a Pécsi Tudományegyetem. Mind gazdasági, mint kulturális szempontból kiemelkedik az egyetem, de az intézmény a város legfontosabb foglalkoztatója is.

A modellváltást az ígéretek ellenére rohamtempóban, érdemi garanciák nélkül erőlteti át a kormányzat.

A szaktárca tényként kezeli a jövőbeli alapítványi működést, az egyetem így csak a nagyobb rossz elkerülése érdekében fog bele a tárgyalásokba, annak ellenére, hogy a modellváltás mindenhol csökkentette az intézmények autonómiáját.

Az intézmények ugyanis nem kapnak garanciát a szenátus jogköreinek megtartására vagy a munkavállalói jogok megőrzésére. A kormányzat ugyanakkor kénye-kedve szerint nevezhet majd ki kádereket fontos vezetői pozícióba.

Az LMP követeli, hogy a kormány adja vissza a Pécsi Tudományegyetemtől tavaly elvett milliárdokat, és biztosítson forrásokat a szerinte megalázóan alacsony bérek rendezésére. A képviselő az egyetem egységének megőrzése mellett is síkra szállt, mondván: a működést veszélyeztetné, ha például az orvosi kart elvennék az intézménytől.

Keresztes László Lóránt elvárja a térség fideszes politikusaitól, hogy tegyék világossá álláspontjukat a kérdésben, különösen Hoppál Pétertől, aki szerinte már sokszor elárulta szavazataival a térséget.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!