Az LMP erdővédő csoportja 80 fa kivágását akadályozta meg Tóalmáson

Az LMP erdővédő csoportja 80 fa kivágását akadályozta meg vasárnap a tóalmási Andrássy-kastély természetvédelem alatt álló parkjában – közölte Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

Az LMP egy közösségi oldalra kikerült bejegyzésből tudta meg, hogy favágókat toboroznak a park matuzsálem korú fáinak kivágására, amit végül a helyszínen a párt aktivistái és Kanász-Nagy Máté országgyűlési képviselő segítségével akadályoztak meg – mondta el Bakos Bernadett.
Ismertetése szerint a 30 hektár területű kastélyparkot 1974-ben nyilvánították védetté, és a tulajdoni lap jelenleg is tartalmazza a természetvédelmi terület megjelölést, így minden esetben engedélyhez kötött a fák kivágása.
A helyszínen a tulajdonosi jogokat gyakorló alapítvány képviselője azonban nem tudott engedélyt bemutatni, azzal érvelt, hogy a kastélypark már nem természetvédelmi terület, de végül elállt a fák azonnali kivágásától – közölte Bakos Bernadett. Az LMP további lépéseket tervez az ügyben, megkeresi a Pest megyei kormányhivatalt is, hogy tisztázza a hely státuszát és megakadályozza a további fakivágásokat.
Az LMP képviselője úgy értékelt: ez az ügy is azt mutatja, hogy a természeti kincsek védelmében határozott kiállással kell fellépni, mert így képesek megakadályozni a természetpusztítást.
Emlékeztetett: az LMP online erdővédő szolgáltatást indított a magyar erdők és természetvédelmi területek védelmében, és arra kér mindenkit, hogy jelezze, ha tudomására jut, hogy valahol az országban természetvédelmi területen akarnak fákat kivágni.
Bírálta a kormányt és úgy értékelt: nem fakitermeléssel és természetvédelmi területek megcsonkításával, hanem a megújulók arányának bővítésével, illetve energiahatékonysági programokkal kellene kezelni az energiaválságot.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!