Az LMP feljelentést tesz a SungEel akkumulátorfeldolgozó gyárában történtek ügyében

Budapest, 2024. február 15., csütörtök (MTI) – Az LMP feljelentést tesz a dél-koreai SungEel cég egyik akkumulátorhulladék feldolgozó üzemében készült videón látható újabb, feltételezhető jogszabálysértés ügyében.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható bizottságának LMP-s elnöke csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján szóvá tette, hogy a cég magyarországi üzemeiben jelentős károsanyag-határtúllépéseket mértek, s a sorozatos jogsértésen ért cég most olyan magyar állampolgárokat fenyegetett meg, akik azért küzdenek, hogy a lakókörnyezetüket megvédjék.

Az atlatszo.hu portál peres úton megszerzett információira hivatkozva kiemelte: többször is rákkeltő anyagok veszélyeztették a munkavállalókat, és bizonyos esetekben a kötelező orvosi vizsgálatok is elmaradtak. Ezeket a jogsértéseket többszöri vizsgálat után sem orvosolták – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy az egyik üzemben a nikkel levegőben mért koncentrációjának a kétezerszeresét mérték, s erre az üzemre mondta korábban a kormányhivatal: nem lesz jelentős környezeti hatása a működésének, ezért környezetvédelmi engedély sem szükséges.

Említett egy másik példát is, az egyik akkumulátorhulladék-feldolgozó üzem zárt rendszerű darálójának szabálytalan működéséről, ami jelentős mennyiségű károsanyag felszabadulását eredményezte. Az erről szóló videó nyilvánosságra kerülése után a cég civil érdekvédőt fenyegetett meg – mondta Keresztes László Lóránt, aki mindezt felháborítónak tartja.

Az LMP szerint az nem szuverenitásvédelem, hanem a nemzeti érdekek elárulása, ha milliárdokkal olyan cégeket támogatnak, amelyek a munkavállalók biztonságát, egészségét veszélyeztetik, szennyezik a környezetet és magyar törvényeket sorozatosan semmibe veszik. Az ellenzéki párt azt követeli a kormánytól, hogy ne csak a szavak szintjén, hanem a tetteiben is álljon ki az emberek érdekei mellett, ne tartsanak vissza információkat, s elvárják azt is, hogy a munkavállalók egészségét veszélyeztető eseményeknél a személyes felelősségre vonás se maradjon el – közölte.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!