Az LMP feljelentést tesz az ikrényi hulladékkezelő szennyezése miatt

 

Hétfőn tartott sajtótájékoztatót Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, és Jenei Ferenc, az LMP Győr-Moson területi szervezet elnöke, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a Werger Kft. az ikrényi bányában folytatott tevékenységével sorozatosan megsértette a hulladékgazdálkodás rendjét. Az LMP feljelentést tesz az ügyben.

2004-ben az az összes hulladéknak mindössze 16 százaléka volt építési és bontási hulladék, ám ez az arány 2017-re 39 százalékra nőtt. A törvény által előírt rekultiváció helyett számtalan kormányközeli vállalkozó, jó pénzért, bontási vagy építési hulladékokat vesz át, hogy a tulajdonosuk olcsón meg tudjon szabadulni ezektől a hulladékoktól, és tájrendezés címén egyszerűen lerakóknak használják a bányákat és bányatavakat. Ahelyett, hogy más kormányközeli vállalkozók az építési hulladékot a kritikus állapotú utak alapjába építenék, újabb és újabb bányák nyitásából oldják meg a nyersanyagok beszerzését.

Egyértelműen ez történik az ikrényi bányában is. A Kft. az engedélyezett kapacitás fölött gyűjtött hulladékot, annak kezeléséről viszont nem gondoskodott. Ami azért különösen szomorú, mert Közép- Európa legnagyobb, ásványvíz minőségű édesvízkészlete terül el a bánya alatt. Azzal, hogy a vállalkozó ebbe a bányatóba mindenféle szelektálás nélkül hulladékot rak le, megsérti a felszíni és felszín alatti vizek védelméről szóló törvényt és veszélyezteti a környék vízkincsét.

A hasonló esetek számának növekedése összefügg a kormány környezetpolitikájával. A kormány 2010 óta folyamatosan fokozta le és verte szét a környezetügyi hatóságokat. Szembe kell nézni azzal a szomorú ténnyel, hogy a környezetvédelmi hatóságok már nem képesek elvégezni feladatukat. Az LMP feljelentést tesz a Győr-Sopron megyei Rendőrfőkapitányságnál a Werger Kft. ellen, mivel az megsértette a hulladékgazdálkodás rendjét.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!