Az LMP feljelentést tesz a gárdonyi természetkárosítás miatt

Természetkárosítás kísérletének bűntette miatt feljelentést tesz a Velencei-tó természetes környezetének megóvásáért az LMP társelnöke, ismeretlen tettes ellen. A köz érdekének háttérbe szorítása, a természetes vizek, vízpartok tönkretétele, a zöld felületek lebetonozása és magán célokra való hasznosítása a Balaton után elérte a Velencei-tavat is.

Schmuck Erzsébet csütörtöki online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Gárdony önkormányzata nemrég jóváhagyta a helyi építési szabályzat módosítását, amely lehetővé teszi a zöldterületek 30 százalékos beépítését akár 10 méternél is magasabb épületekkel.

A változtatás többek között olyan népszerű, sokak – ezrek – által látogatott strandokat is érint, mint a Napsugár, a Park, vagy a Sirály. Egyértelmű, hogy a vízparti ingatlanokra vonatkozó tervezett, és már megvalósított változások a Velencei tavat közvetlenül érintik. A folyamatot ezért szerint még most kell megállítani, amíg a terület nem szenved visszafordíthatatlan károkat.

A Velencei-tó esetében eddig süket fülekre talált a tópart beépítése, magánosítása, természetes környezetének tönkretétele elleni tiltakozás, az aláírásgyűjtés, a petíció. A helyi vezetés eltökélt, újult erővel folytatja a természetkárosítást!

A Velencei-tó törvény erejénél fogva áll országos védelem alatt. A fürdésre nem használt része Natura 2000-es terület, egyedülálló természeti értékekkel. Az egész tó kizárólagosan állami tulajdonban van, közvetlen parti sávja pedig nem magánosítható. A helyi építési szabályzat módosítása viszont szembemegy ezekkel az előírásokkal. A vízparti telek magántulajdonba juttatása veszélyezteti a tó ökológiai állapotát, tönkre teheti élővilágát.

A köztulajdon beépítése, magántulajdonba adása helyett alapvetően az ökológiai szempontokat követő vízgazdálkodásra, a nádasok, a természetes partszakaszok védelmére van szükség ahhoz, hogy a tó egésze a rekreációs célokat szolgálni tudja.

Schmuck Erzsébet ezért a módosítás visszavonására kéri az önkormányzatot. Emellett az ökológiai szempontokat követő vízgazdálkodást szorgalmaz a párt a nádasok és a természetes partszakaszok védelméért.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!