Az LMP fellépést sürget a háztartási hulladék égetése ellen

Érdemi és azonnali fellépést vár a kormánytól az LMP a háztartási hulladék eltüzelése ellen.

Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a levegőszennyezés évente mintegy tízezer ember korai halálához és csaknem százezer ember megbetegedéséhez vezet, de a háztartási hulladék eltüzelése az energiaválsággal egyre inkább terjed.
Beszámolt arról, hogy Érden is egyre gyakrabban látni fekete füstöt felszállni a kéményekből. Annak ellenére tüzelnek az emberek bálás ruhákkal vagy bontott, lefestett ablakkeretekkel, hogy a levegőbe juttatott méreg rákos megbetegedést, infarktust és magzatkárosodást is okozhat, és a gyerekekre a legveszélyesebb – mondta a politikus.
Kijelentette: egyszerre lenne szükség a szén- és lignittüzelés fokozatos kivezetésére, valamint a rossz minőségű tűzifa értékesítésének tiltására, egy szociális alapú épületenergetikai korszerűsítési program elindítására, a szociális szempontok beépítésére az energiaárakba, valamint a kerti hulladék elégetésének tiltására.
Tetlák Örs hozzátette: az önkormányzatoknak pedig vissza kell adni a jogot ahhoz, hogy érdemben felléphessenek a szennyezőkkel szemben.
Felmérések szerint a szeméttel fűtőknek csupán 15 százaléka teszi ezt szociális okokból, harmaduk az információhiány vagy a felelőtlenség miatt jár el így – jegyezte meg.

MTI / LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!