Az LMP felszólítja a kormányt, hogy készítse el a Nemzeti Akkumulátor Stratégia környezeti vizsgálatát

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy mielőbb készítse el a Nemzeti Akkumulátor Stratégia környezeti vizsgálatát és a stratégiával együtt bocsássa társadalmi vitára.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: egy 2005-ös kormányrendelet előírja, hogy környezeti vizsgálatot kell készíteni országos programokhoz, ágazati stratégiákhoz, a Nemzeti Akkumulátor Stratégia esetében azonban ez nem készült el.
Azt mondta, ez más, mint a környezetvédelmi engedély, egy ilyen környezeti vizsgálat bemutatja, hogy milyen erőforrásszükséglete van az adott stratégiának, hogy a stratégiában tervezett projekteknek mekkora a környezeti terhelése és vizsgálja azt is, hogy ezeket a forrásokat valóban itt kell-e elhasználni.
Schmuck Erzsébet hozzátette: a Nemzeti Akkumulátor Stratégia környezeti vizsgálatának szólni kellett volna arról, hogy mekkora a víz- és energiaigénye, mekkora földterületet vesz igénybe és mekkora a munkaerőszükséglete a stratégiának.
Az LMP társelnöke kitért a párt akkumulátorgyárakról szóló országos népszavazására. Fontosnak nevezte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság „átengedje” azt, mert az „embereknek joguk van ahhoz, hogy erről véleményt mondjanak”.
Megjegyezte, „mélységes csend van” arról is, hogy mi fog történni az elhasznált akkumulátorokkal. A gyártói felelőség alapján ugyanis a Magyarországon gyártott, külföldön értékesített akkumulátorokat Magyarországnak az elhasználásuk után vissza kell vennie.

MTI / LMP sajtó

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!