Az LMP felszólítja a kormányt, hogy csatlakozzunk az EU zöld újjáépítési programjához!

A Fidesz-kormány folyamatosan blokkolta az elmúlt években az EU szigorúbb klíma célkitűzéseinek elfogadását. Sajnos ezzel a hozzáállással Brüsszelben nem a magyar emberek érdekeit képviselte, hanem az autóiparét. Kezdetben könnyebb volt, mert partnerre talált több közép-kelet-európai ország vezetőjében. De ez nem tartott sokáig, mert a többi ország megváltoztatta az álláspontját.

Hasonló folyamat veszi most kezdetét. A zöld újjáépítés programja az új irány az Európai Unióban. A magyar kormány ehhez nem akar csatlakozni, mert a kormány szerint ez ellentétes a magyar emberek érdekével.

A zöld újjáépítés célja, hogy a régi szennyező gazdaság helyett új, tiszta, klímabarát gazdasági szerkezetet alakítsunk ki.

Az Európai Parlament a közelmúltban elfogadott egy 2000 milliárd eurós csomagot annak érdekében, hogy a gazdaság újjáépítése zöld alapokon történjen meg. Ez a gazdaságélénkítő csomag a klímavédelmi célokhoz kapcsolódó Green New Deal-en alapul. Mi, zöldek keveselltük ezt a programot, mert az abban foglalt intézkedések a klímaváltozást csak lassítják, de a problémát érdemben nem oldják meg.

A magyar kormány azonban sajnálatos módon még ezt az erősen felhígított Green New Deal-t is elutasítja. A közelmúltban 17 európai környezetvédelmi miniszter írt nyílt levelet, hogy az EU tagországai csatlakozzanak a Green New Deal-hez.

A mai napon Csehország hozta nyilvánosságra, hogy támogatja az EU zöld újjáépítési programját.

Ébresztőt kell fújnunk, mert a jelek szerint a magyar kormány magától nem képes felfogni, hogy ha nem zöldíti ki a  gazdaságot, akkor az ország súlyos versenyhátrányba fog kerülni, méghozzá nagyon hamar.

Ha a kormány nem veszi fel idejében az ütemet, ha nem indul el a gazdaság kizöldítése, az nem csupán környezeti károkat, hanem súlyos eurómilliárdok elvesztését fogja jelenteni!

Schmuck Erzsébet, társelnök

Ungár Péter, országgyűlési képviselő

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!