Az LMP garanciákat vár arra, hogy nem jön ide több akku-újrahasznosító

Az LMP azt várja a kormánytól és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, hogy garantálja: nem telepít Magyarországra újabb akkumulátor-újrahasznosító üzemet.

Süveg Anna, az ellenzéki párt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy sajtóhírek szerint a CATL a már épülő debreceni „gigagyára” mellé egy újabb üzemet is létesíthet. A társaság ugyanis azt tervezi, hogy a már meglévő vagy épülő akkugyárai mellé húzná fel újrahasznosító egységeit.

A szóvivő emlékeztetett az elmúlt időszak gyárbaleseteire, amelyek közül volt, amelyik emberéletet követelt. Kijelentette: a magyar hatóságok képtelenek az akkumulátor-hulladékot kezelő gyárak esetében betartatni a törvényeket. Szerinte nem tudják garantálni sem a munkavállalók, sem a helyben élők biztonságát.

Azt mondta: legyen intő jel a vasárnapi, Tiszatenyő és Mezőtúr közötti tehervonat-baleset, amelynek során fokozottan tűzveszélyes és szennyező anyagok szivárogtak a vagonokból. Egy újabb, veszélyes hulladékok ártalmatlanításával foglalkozó cég nemcsak a kiszolgáltatott helyzetünket erősíti, de még súlyosabb veszélyt jelent – tette hozzá.

Süveg Anna arra is emlékeztetett, hogy a kormány korábban egy kérdésre azt mondta: a Magyarországon gyártott akkumulátorok nem hazánkban kerülnek újrahasznosításra, hanem abban az országban, ahol forgalomba hozták azokat. Fenntartják a válaszukat? – tette fel a kérdést.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!