Az LMP határozatban utasítaná el az EU-Mercosur megállapodást

Az LMP azt javasolja, hogy az Országgyűlés határozatban mondjon nemet az Európai Unió és harmadik országok, például a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) között kötendő szabadkereskedelmi megállapodásra. A javaslatban az ellenzéki párt a kormányt is felszólítaná: ne ratifikálja az egyezményt.

A párt társelnöke, Schmuck Erzsébet hétfői, online sajtótájékoztatóján rendkívül károsnak nevezte az egyezményt, amely szerinte hozzájárul az erdőírtáshoz, az egészségtelen élelmiszerek globális kereskedelméhez, az állatok szenvedéséhez, az európai és a latin-amerikai mezőgazdasági termelők csődjéhez. A Mercosur-országokban számos, Európában tiltott növényvédő szer engedélyezett – mondta.
Úgy fogalmazott: az EU-Mercosur egyezmény a Föld és a jövő generációk kárára próbál fenntartani egy neoliberális, a végtelen növekedés és fogyasztás eszméjét célul tűző politikát, ami a nagyvállalati érdekek oltárán feláldozza a földi ökoszisztémákat, és elfogadhatatlan társadalmi egyenlőtlenségeket gerjeszt.
A párt országos elnökségének titkára, Ungár Péter arra mutatott rá: a megállapodás a klímváltozással szembeni küzdelem ellen hat.
Felidézte: 2016-ban az LMP javaslatára fogadott el a Ház egy olyan határozatot, amely szerint nem fogadható el olyan szabadkereskedelmi egyezmény, amely negatívan érinti a magyar természetvédelmi vagy élelmiszerbiztonsági szabályokat. Az EU-Mercosur megállapodás azonban szerinte éppen ezt teszi.
Kijelentette: a magukat zöldnek valló európai parlamenti képviselők sem fogadhatják el azt.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!