Az LMP helyi népszavazás kiírását javasolja az alsózsolcai akkumulátor-feldolgozó ügyében

Az LMP helyi népszavazás kiírását javasolja az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó ügyében a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei település polgármesterének.

Az ellenzéki párt vasárnapi, alsózsolcai, online közvetített sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet társelnök arról beszélt: nemrég derült ki a helyiek számára, hogy egy szlovén beruházó akkumulátor-feldolgozót akar létesíteni a településen.

Ma egyetlen település sem érezheti magát biztonságban, a kormány az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit “rendületlenül viszi előre”, és nem törődik azzal, az emberek akarnak-e akkumulátorgyár, -alkatrészgyár vagy akkumulátor-feldolgozóüzem közelében élni – mondta. Rámutatott: egy nemzetközi egyezmény értelmében mindenkinek joga van ahhoz, hogy a környezetét érintő információkról tájékozódjon, és részt vegyen az azt érintő döntéshozatali folyamatban, ez azonban itt sem történt meg.

Révész Péter, az LMP miskolci önkormányzati képviselője arról beszélt, az akkumulátor-feldolgozók engedélyezési eljárása átláthatatlan, a környezet- és természetvédelmi szempontokat megelőzik a beruházó érdekei.

Kiemelte: az akkumulátorgyárak komoly környezeti és egészségügyi hatással járnak, emiatt a lakosságnak kellene döntenie róluk. Jelezte: a polgármesternek azt javasolják, írjon ki helyi népszavazást az ügyről.

Angyal Károly Tibor, az LMP országos elnökségének titkára úgy értékelt, az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése a Fidesz “blöffkampánya”: a kormány ott létesít ilyen üzemeket, ahol egyébként is munkaerőhiány van, tehát az új munkahelyeket külföldi munkavállalókkal töltik fel, akik jóval alacsonyabb bérért vállalják a veszélyes munkát, mint a magyarok, így pedig lenyomják a magyar munkavállalók bérét.

Hozzátette: aki nem szeretne akkumulátorgyártással kapcsolatos üzemet a lakóhelye közelében, az a 2024-es önkormányzati választáson ne szavazzon a Fideszre. Kiemelte: a települések vezetőinek komoly lehetőségeik vannak a folyamat lassítására, és ahol még nem kezdődött meg az építkezés, ott a megállítására is.

MTI/LMP Sajtó