Az LMP igazságos nyugdíjemelést követel

A jelenleginél sokkal igazságosabb nyugdíjemelést követel az LMP, amelynek eléréséért petíciót indít a párt. Társelnökünk kedden, online sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés hasznából a nyugdíjasoknak is részesülniük kell.

Schmuck Erzsébet kedden megbeszélésen vett részt a hét tagból álló Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) vezetőivel. Ezt követően közös fellépést szorgalmazott, mert, mint mondta, a kormány sem az idősek érdekképviseleti szerveivel, sem az ellenzéki pártokkal nem tárgyal a nyugdíjasok helyzetéről.

Jelenleg félmillió nyugdíjas kap kevesebb, mint százezer forintos járadékot, a 13. havi nyugdíj idei, egyheti része pedig arra sem elegendő, hogy az inflációt kompenzálja, pláne a korábbi évek elszegényedését.

Gúr Nándor, a Nyuszet soros elnöke arra mutatott rá: az elmúlt 5-6 évben óriási forrást vontak ki a nyugdíjrendszerből az által, hogy a járadékemelésnél nem érvényesült a gazdasági növekedés. Kifogásolta, hogy a minimálnyugdíj összege mintegy tizenkét éve változatlan, 28 ezer 500 forint. Eközben azonban megjelentek a többmilliós nyugdíjak.

Azt hangsúlyozta: változtatni kell a nyugdíjemelés módján, ezt azonban a szakmai szervezetekkel együttműködve kell megtenni.

Juhász László, a Nyuszet alapító soros elnöke elmondta: a nyugdíjasszervezetek munkáját összehangoló egyesülés szélesíteni kívánja az együttműködésbe bevontak körét, így a pártokkal is felveszik a kapcsolatot. Hangsúlyozta: az LMP-petíció lehetőséget biztosít az idősek problémáinak érdemi megjelenítésére.

Írja alá petíciónkat: lmp.hu/nyugdijemelest/

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!