Az LMP igazságos, többkulcsos adórendszer bevezetését követeli

Igazságos, többkulcsos, progresszív adórendszer bevezetését és az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését követelte csütörtöki online sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezető-helyettese.

Csárdi Antal azt mondta, a 25 év alattiak személyi adókedvezményéről szóló törvényjavaslat benyújtásával a kormányoldal is elismerte, hogy többkulcsos, progresszív adórendszer nélkül nem lehet semmilyen társadalompolitikai célkitűzést megvalósítani.
Közölte: az LMP igazságos, háromkulcsos, progresszív adórendszert javasol, amelyben a minimálbérig adómentes lenne a jövedelem, havi 500 ezer forintig 12 százalék lenne a személyi jövedelemadó, az 500 ezer forint feletti rész után pedig 25 százalék adót kellene fizetni. Ezzel a rendszerrel a minimálbér esetén közel 30 ezer forinttal, 500 ezres fizetésnél pedig több mint 40 ezer forinttal több maradna a „dolgozók zsebében”, és csak 1,2 millió forintos havi fizetés felett emelkednének az adóterhek – tette hozzá.
Felhívta a figyelmet arra: Magyarországon az EU-ban a negyedik legalacsonyabb a fizetések mértéke, a 43,6 százalékos „adóék” viszont a harmadik legmagasabb uniós összevetésben. „Ebből az következik, hogy most már számokkal is tudjuk bizonytani, hogy honnan és hogyan finanszírozza a magyar társadalom Mészáros Lőrinc, illetve a fideszes elit luxuséletmódját és gazdagodását” – fogalmazott.
Csárdi Antal azt is követelte, hogy a kormány 27 százalékról csökkentse 5 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját. Ezt azzal indokolta, hogy Magyarországon van a világon a legmagasabb áfakulcs, és az ezen belüli arányok is teljesen „a fideszes oligarchák meggazdagodása érdekében vannak beállítva”.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!