Az LMP kiáll a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének nyilatkozata mellett

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja kiáll a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének nyilatkozata mellett, miszerint a KATA szabályozás jelen formájában nem elfogadható, bevezetésével a szociális ellátórendszer súlyos válsághelyzetbe kerül.

A szabályozás negatívan érinti a területen működő több ezer intézményt, a mellékállásban vállalkozóként dolgozó sokezer szakembert és magukat az ellátottakat is, ezáltal veszélyezteti a teljes szociális ellátórendszer amúgy is nehézkes működését. Ellehetetleníti a kormány a szociális, a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi szolgáltatók és intézmények működését, a gyógytornászok, a gyógypedagógusok, a pszichológusok, a pszichiáterek és az egyéb terápiás feladatokat ellátó szakemberek segítő munkáját is.

A szociális szakemberek jelentős része rendszeresen végez mellékállásban valamilyen tevékenységet, hogy a közszférán belül is rendkívül alacsonynak mondható bérezésüket kiegészítsék. Amennyiben ez a lehetőség megszűnik, úgy nagy esélye van annak, hogy ezek a szakemberek végleg elhagyják a szociális ágazatot.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja követeli a kormánytól, hogy függessze fel a jelenlegi formájában az intézkedést, és a szolgáltatók, a szakmai szervezetek, valamint az érdekképviseletek bevonásával kezdjenek szakmai alapú egyeztetéseket, a szabályozás újratárgyalását egy jól működő, hatékony, mindenki számára elfogadható megoldásról!

Ungár Péter,
az LMP frakcióvezetője

Hohn Krisztina,
az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője