Az LMP kötelezővé tenné a veszélyes üzemek adatszolgáltatását

Az LMP határozati javaslatot adott be, mely kötelezné a veszélyes üzemeket a monitoring adataikkal kapcsolatos teljes körű és automatikus adatszolgáltatásra, elsősorban a helyi közösségek érdekében, akik közvetlenül elszenvedik ezen gyárak negatív környezeti hatásait. Az elektromos autók akkumulátorának gyártása és bontása, újrahasznosítása veszélyes folyamat, ahol tűz- és robbanásveszélyes, valamint egészségkárosító anyagokkal dolgoznak.

Gödön a lakosság tiltakozása ellenére tervezték a Samsung-gyár bővítését, a tiltakozást pedig azzal „szerelték le”, hogy különleges gazdasági övezetet hoztak létre, vagyis elvették a
várostól a további építkezésekbe történő beleszólás jogát. Az idei évben a Samsung-gyárban is használt anyagok jelenlétét mutatta ki több gödi kútban egy független szakértői vizsgálat, melyet a Göd-ÉRT Egyesület rendelt meg. Elfogadhatatlan, hogy jelenleg a helyi lakosoknak kell az államot perelni olyan adatokért, melyekről egy demokratikusan működő országban, ahol a kormány az állampolgárok, és nem a nagyvállalatok érdekeit képviseli, automatikusan tájékoztatást kapnának.

A határozati javaslat kötelezi a kormányt, hogy haladéktalanul dolgozza ki a törvénymódosításokat, melyekkel kötelezővé teszi a veszélyes üzemek számára a monitoring adataik nyilvános közzétételét oly módon, hogy a monitoring adatok közzétételének 90 napos elmulasztása automatikusan a működési engedély felfüggesztését vonja maga után.

A határozati javaslatot az alábbi linken olvashatják.

Dr. Keresztes László Lóránt, a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

Fülöp Zoltán, gödi önkormányzati képviselő

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!