Az LMP követeli a kormánytól, ne adjon el termőföldeket, hanem adja bérbe azokat olyan gazdáknak, akik ökológiai gazdálkodást végeznének rajtuk.

Schmuck Erzsébet, az LMP párt társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány már meghirdetett 22 ezer hektárnyi területet, és további 40 ezer hektárnyi eladását tervezi, amelyből 300 milliárd forinttal gyarapítaná a költségvetést.
A 2015-16-os földárveréseken főleg a nagybirtokok gyarapodtak, a mostani pályázat is a nagy földbirtokrendszert erősítené.
Ez ellentétes az Európai Unió céljával, mely szerint 2030-ra a mezőgazdasági területek 25 százalékán ökológiai gazdálkodást kellene folytatni. Az ugyanis jobban ellenáll a szélsőséges időjárásnak, ráadásul a nagyüzemi birtokokon vegyszeres gazdálkodás folyik.
Magyarországon jelenleg a területek mindössze 6 százalékán végeznek ökológiai gazdálkodást, ha az árverésekből be is folyna 300 milliárd forint, az mindössze azzal lenne egyenértékű, amennyivel a kormány a debreceni CATL-akkumulátorgyárat támogatta.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!