Az LMP-Magyarország Zöld Pártja nemet mond a földgáz és az atomenergia zöldre festésére

Az Európai Bizottság energetikai taxonómiai rendelettervezete szerint bizonyos enyhe követelmények teljesítése esetén fenntarthatónak minősülnének a földgáz- és atomenergia projektek. Átmenetileg célt ért a magát klímabajnoknak hazudó Orbán Viktor lobbitevékenysége, sikerült hozzájárulnia a földgáz és az atomenergia zöldre festéséhez.

A taxonómiai rendelettervezet ebben a formában óriási csapás a zöld átmenetre. Ellehetetlenítené az Európai Unió klímacéljainak teljesülését és a megújuló energiaforrásokra történő átállást. A zöld címke megadásával a földgáz és az atomenergia könnyebben juthat finanszírozáshoz. Ha viszont a rendeletben csak a valóban fenntartható technológiák kapnának helyet, akkor a piaci források a megújuló energiaforrásokba áramolnának.

A földgáz és az atomenergia egyáltalán nem fenntartható technológia: a bátorításuk helyett a kivezetésükön kellene dolgozni. A földgáz az európai áramtermelésből származó szén-dioxid kibocsátás vezető forrása: egységnyi kibocsátása 10-30-szor akkora, mint a megújuló energiaforrásoké. Az atomenergia pedig rendkívül drága, veszélyes és a radioaktív hulladék kezelése nem megoldott. Ráadásul egy atomprojekt legalább 10-15 évig tart, vagyis teljesen alkalmatlan a fosszilis energiaforrások gyors kiváltására.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja nemet mond az földgáz és az atomenergia zöldre festésére.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!