Az LMP megszerezte a minisztériumtól a titkosított idősotthoni várólistákat

Ungár Péter
Ungár Péter

Egyre hosszabbak az idősotthoni várólisták, ezért, ha a kormány nem növeli a férőhelyek számát, akkor az egyre súlyosabb társadalmi tragédiához vezet majd – mondta pénteki, online sajtótájékoztatóján Ungár Péter.

2020 januárjában száz férőhelyre már 53-an várakoztak, míg egy évvel korábban csak 42-en. A szám idén további növekedést mutat, októberben már a teljes kapacitás 54 százalékára várakoztak. Szerinte az adatokon meglátszik, hogy az ország sereghajtó az unióban az idősellátásra fordított források szempontjából.

Az információhoz csak adatigényléssel jutottunk hozzá, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis januárban titkosította azokat.

Egy átlagos családnak ezért nem hónapokat, hanem éveket kell várnia az idős rokon elhelyezésére, ha erre kényszerül. A várólisták hossza pedig azt is megmutatja, hogy az otthongondozás a legtöbb esetben kényszer a családok számára. Ezért a férőhelybővítés mellett az idős rokon otthoni gondozásáért járó díjat is emelni kell.

Nincs alternatívája az állami férőhelyek bővítésének és az otthonápolási díj emelésének azoknál a családoknál is, ahol idősebb, beteg hozzátartozóikról gondoskodnak.

Ha egyetért a követeléseinkkel itt tudja aláírni: https://beremelest.hu/otthonapolas/

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!