Az LMP nem támogatja az eladósodást

Az LMP – Magyarország zöld pártja nem támogatja a Kövér László, Dr. Simicskó István és Kocsis Máté által a beterjesztett „A koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről” szóló határozati javaslatot – mondta el Ungár Péter hétfői sajtótájékoztatóján.

Az LMP megalakulása óta azt az álláspontot képviseli, hogy az EU jelenlegi berendezkedése nem jó a magyar emberek érdekeinek. Csatlakozásunk idején azzal áltattak minket, hogy ezentúl Bécsben is nyithatunk cukrászdát, a valóság ezzel szemben az, hogy a magyar emberek maximum dolgozhatnak a bécsiek cukrászdájában.

A koronavírus kezelése is megmutatta, hogy a nyugat-európai országok szolidaritása pusztán mese. Konkrét példa erre, hogy a német gazdaság attól szenvedett, a kelet-európai munkások otthon vészelték át a járványhelyzetet, ezért nem tudták tovább biztosítani az olcsó munkaerőt Németországban. A magyar kormány most beadott javaslata legitimálni akarja ezeket az egyenlőtlenségeket, ami nem a magyar emberek érdeke.

LMP alapvetően ellenzi a globális pénzpiacokról felvett pénzügyi kölcsönöket, legyen az örök- vagy hosszúlejáratú kötvény. Nem tudja támogatni, mert a csomag nem fenntartható, hiszen a jövő generációra terheli a ma problémáit.  Harmadrészt az LMP azért sem tudja támogatni a határozati javaslatot, mert az Európai Bizottság azt szeretné, ha a kölcsönt nem a tagállami befizetésekből, hanem az EU által beszedett adókból fizetnék majd vissza. Ez pedig azt jelentené, hogy az európai együttműködés elindulna egy közös EU-s adópolitika felé, így a határozati javaslat elfogadása az adózási-szuverenitásnak az Európai Bizottságnak vagy más EU-s intézményeknek történő átruházását jelentené, amit az LMP ellenez, ahogy az Európai Egyesült Államok eszményét is.

Negyedrészt a határozati javaslat eleve – és s aligha véletlenül – úgy lett megírva, hogy azt egy ellenzéki párt ne tudja támogatni, hiszen benne van az, hogy álljanak le a hetes cikkely eljárások, benne van az, hogy az „álcivil szervezetek” ne politizáljanak és hogy minden jogállami eljárás álljon le.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!