Az LMP nemet mond a veszélyes és súlyosan szennyező palagáz kitermelésére!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint felháborító, hogy a környezetvédelemért felelős Palkovics László miniszter rendszeresen támogató hangvételű kijelentéseket tesz a makói palagáz kitermelésével kapcsolatban. A zöld párt garanciát vár a kormány részéről, hogy egy ilyen típusú környezetszennyező, klímagyilkos beruházás nem valósulhat meg Magyarországon a jövőben.

Miután Palkovics László több fórumon is támogatóan nyilatkozott a Makói-árokban található palagáz kitermelésével kapcsolatban, az LMP írásban is rákérdezett a környezetvédelemért is felelős miniszternél, hogy tervezik-e a veszélyes- és környezetszennyező beruházás kivitelezését. A minisztérium válasza nyugtalanító.

A minisztérium szokás szerint megkerülte a konkrét választ, helyette arról értekezett, hogy a palagáz kitermelés hozzájárulhat Magyarország klímacéljainak eléréséhez, véleményük szerint a földrengésveszély elhanyagolható, és amúgy is csak környezetvédelmi engedélyezés után indulhat el egy ilyen beruházás.

A valóság az, hogy a palagáz kitermelése több üvegházhatású gázt juttatna a levegőbe, mint a hagyományos gáz- és olajkitermelés. A kitermelés során földrengések keletkezhetnek. A repesztéshez használt vegyi anyagok elszennyezhetik a talajvizet, és más természetesen előforduló veszélyes anyagokkal keveredve további mérgezéseket okozhatnak embereknek, állatoknak, növényeknek.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja egyetért az orosz energiafüggőség csökkentésével, de azt nem a fosszilis energiaforrások kitermelésének növelésével, hanem energiatakarékossági, energiahatékonysági intézkedésekkel és a megújuló energiaforrásokra való átállással kell elérni. A franciaországi szabályozáshoz hasonlóan be kell tiltani a különösen kockázatos és szennyező hidraulikus rétegrepesztéssel járó palagáz-kitermelést.

A kérdést az alábbi linken olvashatják:
https://www.parlament.hu/irom42/00151/00151.pdf

A választ pedig itt:
https://www.parlament.hu/irom42/00151/00151-0001.pdf

Ungár Péter,
az LMP frakcióvezetője

Dr. Keresztes L. Lóránt,
az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!