Az LMP növelné az életkor szerinti pótszabadságok számát

Az LMP kifogásolja, hogy az életkor szerinti pótszabadságok száma negyvenöt éves kor felett már nem növekszik. A párt ezért kezdeményezi annak további növelését egészen a nyugdíjig, összesen tizenhat napra – mondta keddi sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, a párt frakcióvezető-helyettese.

Az ellenzéki politikus elmondta: a munka törvénykönyvének módosítását a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) kezdeményezésére dolgozták ki és nyújtották be az Országgyűlés elé.

A VDSZ képviseli a többi között az akkumulátorgyárak dolgozóit. Azon szektor munkavállalóit, amelyben jelentős többletmunkát várnak el az alkalmazottaktól; magasabb jövedelmet itt csak rossz munkakörülmények elfogadásával lehet elérni – mondta.

Az LMP a „kizsigerelő munka alapú” társadalommal szemben kíván alternatívát nyújtani kezdeményezésével, hogy a többletmunkát végzők is megfelelően regenerálódhassanak.

A törvénymódosító javaslatuk értelmében negyvenöt éves kor felett is háromévente nőne eggyel az életkor alapján járó pótszabadságok száma egészen 63 éves korig. Így a húsznapos alapszabadság nem további tíz nappal, hanem összesen tizenhattal emelkedne a nyugdíjig – ismertette.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!