Az LMP őszinteséget ígér a választóknak az EP-választási kampányban

Őszinteséget ígér az LMP a jövő évi európai parlamenti (EP) választást megelőző kampányban is – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezetőhelyettese. Kanász-Nagy Máté kijelentette: igazságos zöldátállást szeretnének Európában, amelynek elérésére leginkább az LMP képviselőinek van lehetősége.

Az ellenzéki politikus leszögezte: aki azt ígéri majd, hogy megválasztása esetén csökkenni fog az infláció, vagy emelkednek a bérek, az nem mond igazat. Az EP-nek ugyanis ebben nincs hatásköre. „Nem kívánunk részt venni a hisztipolitikában, gerjessze ezt bármelyik oldal is” – tette hozzá.

A választás egyik legfontosabb kérdése viszont az ország szövetségi rendszere – folytatta. Hozzátette: Magyarország legfontosabb természetes szövetségesei a régióban vannak, a kormány pedig történelmi bűnt követett le azzal, hogy ezt leépítette, csak hogy megfeleljen az orosz elnöknek.

Emellett véget kell vetni annak az időszaknak, amikor Európa versenyképességét a keletről érkező olcsó fosszilis energiától várjuk – hangsúlyozta. Ez ugyanis növeli a kiszolgáltatottságot.  És amíg a német autóipar ebből profitál, Magyarország csak a hátrányát szenvedi el. A profitot ugyanis kiviszik az országból, a szennyezés azonban itt marad – tette hozzá.  

Hasonlóan, ha Magyarország gyártja azokat az akkumulátorokat, amelyet a nyugat-európai felső-középosztály használ majd, az nem a magyar érdeket szolgálja.

Kanász-Nagy Máté kijelentette azt is, hogy az LMP EP-kampánya az ügyek képviseletéről fog szólni. Leginkább arról, hogy a kormány ne tehesse „akkumulátorgyarmattá” az országot, le legyünk se a Kelet, se Nyugat-Európa hulladéklerakata – hangsúlyozta.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!